Kollektivhus NU

Jump to content

Nyhetsbladet Bo tillsammans

Innehållsförteckning nr 1-40

Varje år öppnar kollektivhusen portarna för intresserade besökare och presumtiva inflyttare. Men även forskare besöker husen. I kollektivhuset Trädet i Göteborg har Håkan Thörn och hans grupp hållit workshop om kollektivt boende och hållbar stadsutveckling.

Läs Bo Tillsammans nr 40.

Intresset ökar för kollektivhusen både i Sverige och i andra länder. Flera kollektivhus har engagerat sig flyktingar som kommer till Sverige och i Lund erbjöd man också en lägenhet till Hanan Mustafa från Libyen.

Läs Bo Tillsammans nr 39.

Läs om idébytardagen och årsmötet, Sämjan i Växjö, Tre Portar i Skarpnäck, startargrupper på Öland, bostadsrättsombildning, byggemenskaper och mycket annat.

Läs Bo Tillsammans nr 38.

Kollektivhusen runt om i Sverige firar 30 år, 5 år och 1 år. Och i Stockholm och Trosa startas nya.

Läs om vad som händer i de svenska kollektivhusen och i Österrike och Hamburg, i Bo Tillsammans nr 37.

På 80-talet byggdes Blomstret i Gävle och många av de kollektivhus som har fungerat sen dess. Men nu börjar det röra på sig ordentligt igen. I Göteborg talar man om ett kollektivhus i varje stadsdel och i Stockholm planeras ett nytt hus vid Hägerstensåsen till 2018.

Om detta, och vad som händer i Köpenhamn, London, Bryssel, Milano och Latinamerika kan du läsa om i

Bo tillsammans 35-36.

 

 1. Bo tillsammans nr 33-34

  I Malmö har man nu flyttat in i det nya kollektivhuset Sofielund. I Göteborg har startargrupperna träffats och diskuterat gemensamma problem och möjligheter. Här har också ett nytt forskningsprojekt om kollektivboende påbörjats. Läs om det i nr 33-34 av Bo tillsammans.

 2. Bo tillsammans 32

  Nya bostadsborgarrådet Ann-Margrethe Livh (V) ger nu allmännyttiga Familjebostäder direktiv att bygga kollektivhus. Och i Malmö flyttar man just nu in i ett nytt kollektivhus, samtidigt som en rad andra firar sina 20-årsjubileum. I föreningen Kollektivhus NU pågår en debatt om hur man ska få in alla människor som vill starta och flytta in i kollektivhusen att bli aktiva i föreningen. Detta och lite till finns att läsa i nr 32 av Bo tillsammans .

 3. Bo tillsammans nr 30

  I Malmö byggs nu ett kollektivhus som ett 14 våningar högt växthus. I Göteborg har föreningen Under samma tak fått en markanvisning för kollektivhus med mångfald. Och Dick Urban Vestbro har hälsat på ett kollektivhus i ett gammalt leprasjukhus utanför Barcelona som har utvecklats till ett center för permakultur, i Bo Tillsammans 30.

   

   

   

   

   

   

 4. Bo tillsammans nr 29 april 2014

  Ulrika tar över som kollektivhusordförande efter Dick Urban. Är det kanske dags att förändra organisationen nu var en fråga som kom upp på vårt årsmöte. Och i Australien har vi hälsat på det ekologiska kollektivhuset med en avslappnad livssyn. På Söder i Stockholm kostar bostadsrätter i kollektivhuset mer än i omgivande hus. Möt också Färdknäppens bidrottning i Bo Tillsammans 29.

   

   

   

   

   

   

 5. Bo Tillsammans nr 28 december 2013

  Läs om det nya sättet att starta kollektivhus: Bygggemenskaper. I detta nummer av BoTillsammans. Följ också med till kollektivhuset i Äppelviken som snart firar sitt 75-årsjubileum; Elfvinggården. Och på ABF-huset sa politikerna att de var beredda att anväända olika former av samhällsstöd för att stödja kollektivhusen.

    

    

    

    

    

    

  1. Bo Tillsammans nr 27 september 2013

   Läs om vad barnen som växte upp i kollektivhus tyckte efteråt i Bo Tillsammans 27. Nästan som att vara syskon, tyckte Mattias. Läs också om hur de svenska kollektiuvhusen röner uppmärksamhet runt om i Europa. Och om hur ädreboende i kollektivhus utforskas i EU-projektet Co-elderly.

    

    

    

    

    

    

   1. Slottet

    Bo Tillsammans nr 26 maj 2013

    I nr 26 av Bo tillsammans kan du läsa om årsmötet på Stolplyckan den 16 mars då 50 personer från 21 lokala föreningar runtom i landet deltog.

    Dessutom rapport från ett seminarium i Linköping om konflikter och samarbete i och en konferens i Malmö om ett annat sätt att leva och bo. Och reportage om att växa upp i Slottet i Lund.

    Bilden: Yllet gillade att bo i kollektivhuset Slottet. Nu hälsar hon på med dottern Tilde.

    Bo tillsammans 26 som pdf.

     

     

    1. Stacken

     Bo Tillsammans nr 25 febr 2013

     I nr 25 av Bo tillsammans kan du läsa om ett kollektivboende i Stockholmsförorten Bromma på 1940-talet. Fyra av dem som bodde där berättar om hur det var. Dessutom reportage om Lergöken i Södertälje, Blomstret i Gävle, om ett nytt närverk för bogemenskap i Norge och om kollektivboende i Italien.

     Bilden: Livsmedelsaffären i Alviksgården, där de boende kunde lämna en inköpslista på morgonen och hämta varorna på väg hem från jobbet.

     Bo tillsammans 25 som pdf.

      

      

      

     1. Stacken

      Bo Tillsammans nr 24 dec 2012

      I nr 24 av Bo tillsammans kan du läsa om kollektivhusrörelsen i övriga Europa, om första spadtaget som tagits på ett nytt kollektivhus i Malmö, om Öppet hus i kollektivhusen
      runt om landet.

      Bilden: Konferensen Cohabitat Gathering i Lodz, Polen 13–14 oktober.
      Bo tillsammans 24 som pdf.

       

       

       

      1. Stacken

       Bo Tillsammans nr 23 aug 2012

       I nr 23 av Bo tillsammans kan du läsa om Bogemenskap med och utan självstyre. I Stacken i Göteborg har de boende själva tagit över sitt kollektivhus. På bilden styrelsen från Kollektivhus NU på besök i Stacken.
       Bo tillsammans 23 som pdf.

      2. ElisabetEva

       Bo Tillsammans nr 22 april 2012

       I nr 22 av Bo tillsammans kan du läsa om Kollektivhus NU:s välbesökta årsmöte. Om Boihop i Göteborg, om självförvaltning i tyska Freiburg och mycket annat.
       Bo tillsammans 22 som pdf.

      3. Middag på verandan på Lagnö gård

       Bo Tillsammans nr 21 febr 2012

       I nr 21 av Bo tillsammans kan du läsa om Lagnö gård som är nybliven medlem i Kollektivhus NU. Om kollektivhusrörelsen som är på frammarsch i USA och rapporter från seminarier i Göteborg och Stockholm.
       Bo tillsammans 21 som pdf.

      4. Kollektivhuset Stacken

       Bo Tillsammans nr 20 nov 2011

       I nr 20 av Bo tillsammans kan du läsa om hur styrelsen i Kollektivhus NU gjorde en resa till Danmark för att besöka bofælleskab/gemenskapsboenden. Kerstin Kärnekull skriver att det finns 500 gemenskapsboenden i Danmark, varav 350 är för seniorer, 150 för alla åldrar. Läs också rapporter från Kollektivhusens öppet hus.
       Bo tillsammans 20 som pdf.

      5. Kollektivhuset Stacken

       Bo Tillsammans nr 19 aug 2011

       I nr 19 av Bo tillsammans kan du läsa om hur kollektivhuset Färdknäppen firar sina 18 år, om medeltidsdagen i Vildsvinet, Örebro, om gemenskapen i Tunnan, Borås och hur det har blivit med kollektivhusen i Stockholm som ombildades till bostadsrätt.

       Ladda ner Bo tillsammans 19 högupplöst eller lågupplöst som pdf.

      6. Rappare på årsmötet i Göteborg

       Bo Tillsammans nr 18 april 2011

       I årets andra nyhetsblad kan du läsa om det lyckad årsmötet i Göteborg i mars och en presentation av den nygamla styrelsen. Där finns en rapport från ett växande nätverk av kollektivhusintresserade i Italien. Dessutom nybildade föreningar för kollektivhusboende och besök i olika kollektivhus.
       Ladda ner Bo tillsammans 18 högupplöst eller lågupplöst som pdf.

      7. Kollektivhuset Stacken

       Bo Tillsammans nr 17 febr 2011

       I 2011 års första nyhetsblad kan du läsa om en mängd kollektivhusrelaterade aktiviteter i Göteborg och Falun. Läs också om den nya föreningen "Undersammatak", Kollektivhus NU:s årsmöte den 19 mars och missa inte texten om ekologisk bogemenskap som är på frammarsch i Frankrike.

       Ladda ner Bo tillsammans 17 högupplöst eller lågupplöst som pdf.

      8. Stolplyckan 30 år

       Bo Tillsammans nr 16 nov 2010

       I nyhetsbladet Bo Tillsammans nr 16 kan du läsa om Stolplyckan i Linköping som fyller 30 år och Blomstret i Gävle som fyller 25 år. Få en kort sammanfattning av Öppet hus i 19 kollektivhus i Sverige, och läs om när Kollektivhus NU var på konferens i Berlin. Dessutom rapport från Kooperativet Coon Rapid (Minnesota) m.m.
       Ladda ner Bo tillsammans 16 högupplöst eller lågupplöst som pdf.

      9. Kaffepaus

       Bo Tillsammans nr 15 sept 2010

       Nyhetsbladet Bo Tillsammans nr 15 har tema konflikter i kollektivhus. Läs bland annat om författaren Ami Lönnroths erfarenheter från 16 år i Hässelby familjehotell. I nyhetsbrevet kan du också läsa om den internationella konferensen som fick gott betyg och den alldeles färska boken "Living together".

       Ladda ner Bo tillsammans 15 högupplöst eller lågupplöst som pdf.

      10. Mette Kjørstad

       Bo Tillsammans nr 14 juni 2010

       Nyhetsbladet Bo Tillsammans nr 14 är späckat av rapporter från den internationella konferensen som Kollektivhus NU var med och anordnade i Stockholm i maj. Läs också om kollektivhuset Dunderbacken och hur man gör för att starta ett kollektivhus.

       Läs mer i Bo Tillsammans 14 (pdf).

      11. Bild på Landgången, Malmö

       Bo Tillsammans nr 13 april 2010

       Malmös andra kollektivhus på god väg. Stort intresse för internationell konferens om kollektivt boende. Hur vi fyllde Landgången. Nu börjar det hända i Malmö. Bostadsförmedlingen i Stockholm positiv till samarbete med Kollektivhus NU. Lyckat årsmöte i Fristad. Vi är renässansmänniskor! Bogemenskap för att rädda miljön.

       Läs mer i nyhetsbladet Bo Tillsammans nr 13, (pdf-format) högupplöst (för utskrift) och lågupplöst (för läsning på skärmen).

      12. Bild på Vildsvinet, Örebro

       Bo Tillsammans nr 12 januari 2010

       Välkommen till världens första konferens om kollektiva boendeformer i Stockholm. Nytt bytessystem i Stockholms kommunala bostadsföretag – en fara för kollektivhusen? Öppet hus 2009. Slånbäret i Växjö – ny medlem i Kollektivhus NU. Sämjan – ett kollektivhus med principer. Besök på Vildsvinet i Örebro. Utställning om kollektivhus. Årsmöte för Kollektivhus NU den 20 mars.

       Läs mer i nyhetsbladet Bo Tillsammans nr 12, (pdf-format) högupplöst (för utskrift) och lågupplöst (för läsning på skärmen).

      13. Bild på Birgitta Aulin och Kerstin Söderbaum Fletcher

       Bo Tillsammans nr 11 oktober 2009

       Birgitta Aulin, styrelseledamot och en av numrets redaktörer intervjuar Kerstin Söderbaum Fletcher som bor i Tersen i Falun. "Mitt boende har inte med politik att göra".

       Kollektivhus NU ordnar en internationell konferens om kollektivt boende i Stockholm den 5-9 maj 2010. Visionen för Blomstret lever kvar. Vidgat socialt nätverk med bogemenskap. Tersen i förändring. Miljön och vi själva mår bra av att dela med andra.

       Läs mer i Bo Tillsammans nr 11 (pdf-format).

      14. Bild på Birgitta Thulén

       Bo Tillsammans nr 10 maj 2009

       2009 års årsmöte ägde rum i Sjöfarten. Seminarium om morgondagens boende: "Människan klarar fattigdom men inte ensamhet". Erfarenhet från Majbacken i Göteborg: "Lusten till att bygga något bra att själv få bo i och tanken på att för samhällsplanerare visa vägen till en viktig alternativ boendeform var stark… Vi har kunnat hålla rätt kurs."

       Läs mer i Bo Tillsammans nr 10 (pdf-format).

      15. Bild på Margareta Ossbahr

       Bo Tillsammans nr 9 febr 2010

       I Stolplyckan i Linköping kan man köra miljövänlig och säker bil utan att behöva äga den. Landgången i Malmö hälsar flera välkomna.

       Läs mer i Bo Tillsammans nr 9 (pdf-format). högupplöst (för utskrift) och lågupplöst (för läsning på skärmen).

      16. Anna Korsell och Martha Branting, Utkiken.

       Bo Tillsammans nr 8 nov 2008

       I kollektivhuset Utkiken är vedspis och kakelugn standard och Internationell konferens om gemenskapsboende, i Skåne våren 2010, förstärker arbetet i Sverige. Läs mer i nyhetsbladet Bo tillsammans nr 8 (pdf-format).

      17. Barnfamiljer på Slottet i Lund

       Bo Tillsammans nr 7 sept 2008

       Unga barnfamiljer dominerar plötsligt kollektivhuset Slottet i Lund till artikelförfattarens glädje.

       Läs mer i nyhetsbladet Bo tillsammans nr 7 (pdf-format).

      18. Vy längs Heliosvägen över Sjöfarten

       Bo Tillsammans nr 6 mars 2008

       Det nybyggda kollektivhuset Sjöfarten i Hammarby Sjöstad har kooperativ hyresrätt, vilket innebär att man blockhyr av Familjebostäder. Just nu finns tio lägenheter lediga.

       Läs mer i nyhetsbladet Bo tillsammans nr 6 (pdf-format).

      19. En dansgrupp från Trädet bjuder på flamencouppvisning

       Bo Tillsammans nr 5 dec 2007

       Kollektivhuset Trädet är ett tio våningar högt hyreshus i Kortedala, med stor sannolikhet kommer föreningen att köpa hela fastigheten under de närmsta åren.

       Läs mer i nyhetsbladet Bo tillsammans nr 5 (pdf-format).

      20. Slottet i Lund

       Bo Tillsammans nr 4 juni 2007

       Slottet i Lund fyller 20 år och det firar man med egna kompositioner. Kollektivhus NU:s årsmöte hölls i år på Fullerstad backe i Huddinge.

       Läs mer i nyhetsbladet Bo tillsammans nr 4 (pdf-format).

      21. Stolplyckan i Linköping

       Bo Tillsammans nr 3 febr 2007

       Stolplyckan i Linköping har funnits ett kvarts sekel och har över 180 lägenheter i tre huskroppar sammanbundna med en korridor. Det finns en mängd lokaler som disponeras av såväl de boende som kommunen.

       Läs mer i nyhetsbladet Bo tillsammans nr 3 (pdf-format).

      22. Tersen i Falun

       Bo Tillsammans nr 2 aug 2006

       Tersen bildades i Falun år 2000 för att skapa ett boende som aktivt stödjer samverkan och vänskap mellan de boende.

       Läs mer i nyhetsbladet Bo tillsammans nr 2 (pdf-format).

      23. Ingrid och Johan Alm

       Bo Tillsammans nr 1 mars 2006

       "Det är stora fördelar att bo i kollektivhus", tycker Johan Alm som bor i kollektivhuset Södra Station i Stockholm med familjen.

       Läs mer i nyhetsbladet Bo tillsammans nr 1 (pdf-format).

      Till toppen av sidan