Kristina Runklint, Jalal Kouider och Jenny Eriksson. Foto: Molly Berggren/Sveriges Radio
Sveriges Radio P4 har hälsat på det nya kollektivhuset Sofielund i Malmö. Sedan folk flyttat in i Sofielunds kollektivhus i Malmö och andra har besökt huset har kön för att få en lägenhet blivit lång.
– Nu tar det ganska lång tid att få en lägenhet här. Och därför behövs det fler av den här typen av hus eftersom intresset är så stort, säger Jenny Eriksson, som bor i huset med sin dotter.
Läs och lyssna på P4:s reportage.
Forskaren Cathrin Wasshede berättar i en artikel i Göteborgs-Posten om sitt forskningsprojekt runt Majbacken.
Året Runt har hälsat på hemma hos Kollektivhus NU:s ordförande Ulrika Egerö i kollektivhuset Dunderbacken.
Lokaltidningen i Skarpnäck skriver om föreningen Hållkollbo som söker markanvisning för en bygggemenskap för ett ekologiskt kollektivhus.
Kollektivhusföreningen Kombo hade blivit lovade ett kollektivhus av allmännyttiga Familjebostäder i Stockholm. Föreningen har nu skrivit ett öppet brev till bostadspolitikerna i fullmäktige och Familjebostäders styrelse, efter att de fått besked att det inte kommer attbli kollektivhus i det ombyggnadsprojekt i Rinkeby som de tidigare erbjudits. Familjebostäder motiverar det med att det inte längre ingår i deras direktiv att de ska verka för kollektivhus. De ska nu, enligt politikernas direktiv, koncentrera sig på forskarbostäder och studenter.
Expresen har gjort ett besök hos kollektivhuset Ängsviksgården på Värmdö.
http://www.expressen.se/leva-och-bo/bo-i-kollektiv-ar-inte-langre-som-pa-70-talet/
En studie om brukarplanering och arkitektrollen.
Karin Andersson har i sitt examensarbete vid Arkitektur på Chalmers använt som fallstudie sitt samarbete med »Under SammaTak«, en förening vars mål är att skapa ett gemenskapsboende i Göteborg.
Hon har haft två huvudspår; dels arkitektens roll i deltagarprocesser, dels kollektivboendet som boendekoncept. Hennes slutsatser är att det finns mätbara ekonomiska och resursmässiga besparingar i att brukarna involveras i projekten men också att sociala värden behöver belysas och värderas när man bygger. Deltagarna i fallstudien kan till exempel tänka sig att bo i privata lägenheter som är betydligt mycket mindre än hur de bor i dag om de får flytta in i ett hus vars utformning möjliggör en större social gemenskap mellan de boende.
Deltagarprocessen har även lett till ny generell kunskap om arkitektur inom UnderSammaTak och dessutom stärkt deltagarnas individuella engagemang i det fortsatta arbetet. Ett material har skapats för föreningen UnderSammaTak vilket kan användas för att konkretisera huset till ett program i ett senare skede.
http://www.russinetilund.dinstudio.se/gallery_18.html
http://www.direktpress.se/sodermalmsnytt/Bostad/Extra-familj-nar-du-bor-i-kollektivhus/
Kollektivhuset har blivit som en utökad familj, berättar Vania Moore Briones.
Artikel i ICA-kuriren 8 oktober 2013
Tidningen har besökt kollektivhuset Tullstugan på Södermalm i Stockholm och konstaterar att "folk är lite småkorkade om de inte inser hur bra det är".
Artikel i DN 26 september 2013
Svenska Dagbladet har ett reportage om Färdknäppen den 17 februari 2013:
http://www.svd.se/naringsliv/livsstil/bo-tillsammans-har-blivit-inne-igen_7921410.svd
Rapport från temadagen i pdf-format.
har skrivit en rad intressanta artiklar om kollektivhus.
Kollektivhus integreras med traditionella hyresrätter Byggnyheter febr 2013
Det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö uppför tre gårdshus i form av radhus samt flerfamiljshus i kvarteret Trevnaden. Ett av husen ska bli ett kollektivhus, det första i kollektivhuset i Malmö som vänder sig till den breda allmänheten.
http://www.byggnyheter.se/2013/02/kollektivhus-integreras-med-traditionella-hyresr-tter
Cohousing in Sweden: About Sharing, Relationships and Care. Elsinterview
Makten över bostaden
dec 2012
Deltagande räknas som en av grundförutsättningarna för hållbar utveckling; social hållbarhet. Social hållbarhet handlar om att bygga ett långsiktigt och dynamiskt samhälle och att trygga människors förutsättningar för sina grundläggande mänskliga behov. Att planera och bygga i en grupp, en så kallad byggemenskap, är ett fenomen som förekommer i flera länder i Europa och även i ett begränsat antal exempel i Sverige. En byggemenskap är en grupp människor som går samman och initierar, planerar och driver en byggprocess; de blir själva byggherrarna. Detta fenomen påstås av förespråkare vara bra för den sociala hållbarheten i bostaden och i staden och syftet med detta arbete har varit att studera om byggemenskaper kan användas som medel för att skapa förutsättningar för social hållbarhet i boendet. Byggemenskap av Sofia Eriksson
Bofaelleskap av Madsen
Saving by Sharing – Collective Housing for Sustainable Lifestyles in the Swedish Context
Artikel om att dela saker
En artikel om att i krisens tecken dela på saker, till exempel kläder eller andra prylar som man kan låna ut eller hyra ut till andra. Av Karin Bradley Fildelning leder till sakdelning
Artikel om Tullstugan
april 2012
En positiv artikel om Tullstugans kollektivhus i Bergens Tidene april 2012.
Artikel om Stolplyckan i Linköping
i Östgötacorrespondenten febr 2012
okt 2011 Svenska Dagbladet
Läs reportaget om Färdknäppen. »Det är fantastiskt att ha de här kontakterna utanför dörren«, säger Kerstin Kärnekull som har bott i huset sedan starten för 18 år sedan. Läs artikeln.
aug 2011 Expressen
Läs reportaget om kollektivhuset Prästgårdshagen. »Det bästa vi gjort«, säger Veronica som först var tveksam till att flytta in. Läs artikeln.
maj 2011 Stadsbyggnad
Kerstin Kärnekull skriver om olika försök till bygg- och boendegemenskap runt om i Europa. Relativt oprövat i Sverige men intresset växer här också. Publicerad i tidningen Stadsbyggnad nr 1/2011. Artikel i pdf-format.
22 december 2010 Bofast
7 december 2010 SR Dalanytt
Intresset för att bo tillsammans med andra sprider sig runt om i landet. Nu kan ett nytt kollektivboende kan vara på gång i Falun. Lyssna på inslaget på Sveriges Radio
25 november 2010 Dagens Nyheter
Reportage om kollektivhuset Tullstugan som fungerar som en utvidgad familj och ett viktigt socialt nätverk för föräldrar och barn.
Läs hela artikeln i DN: Kollektivet skapar bykänsla i stan. Läs också Familjerna är mer isolerade än förr.
4 november 2010 Nyheterna P4 Malmöhus
"Nu kommer det kommunala bostadsbolaget MKB att bygga det första stora kollektivboendet i Malmö. Efterfrågan är stor och 100 bostäder ska uppföras i bostadsområdet Sofielund.
Lyssna på inslaget på Nyheterna P4 Malmöhus.
Nr 4 oktober 2010 Hyresgäster i väster
En sprängfylld tidning från Hyresgästföreningen om boende i alla dess former. Läs om kombo, turbo och krylbo. Läs också flera intressanta texter om kollektivhus och gemensamt boende.
Ladda ner en lågupplöst variant av tidningen Så bor vi (pdf).
25 oktober 2010 Stockholm City
Gratistidningen Stockholm City besöker det nystartade kollektivhuset Dunderbacken i Axelsberg, Stockholm.
Läs hela reportaget på sidan 10 och sidan 11 (separata pdf-filer). Här kan du också kolla in förstasidan.
Nr 2/2010 Hemma i HSB
"De bor i egen lägenhet, men har bokstavligen ett socialt liv utanför dörren. Följ med till HSB-kollektivet Blomstret i Gävle för en inblick i det dagliga livet i ett kollektivhus."
Läs hela reportaget (som finns på s. 34-35)
4 augusti 2010 Göteborgs-Posten
Artikel om kollektivhuset Trädet. "Som en bostadsrättsförening – men där de boende delar på lite mer än att städa i trädgården."
Nr 3/2010 Hyresgästen
Reportage om kollektivhuset Färdknäppen där flera av husets boende intervjuas. "I kollektivhuset Färdknäppen i Stockholm är det ofta fullt i trädgårdssofforna på sommaren. Här är det hyresgästerna som bestämmer hur de vill ha det."
29 maj 2010 Göteborgsposten
Debattartikel av Elin Sörstedt och Owe Johansson från kollektivhusföreningen Trädet om hotet mot Trädet.
Läs debattartikeln i Göteborgsposten
29 maj 2010
Film om kollektivhuset Stacken som visades på Göteborgsutställningen om kollektivhus i april. Se filmen på Youtube:
21 maj 2010 Göteborgs Fria Tidning
Trots att gemenskapsboenden ska främjas enligt kommunens budget ligger nu kollektivhuset Trädet i konflikt med det kommunala bostadsbolaget Poseidon. Ett nytt hyresavtal hotar husets framtid, enligt de boende.
13 april 2010 Sveriges Pensionärers Riksförbunds tidning
När Birgitta Fransson, 69, och hennes man Gunnar flyttade in i kollektivhuset Trekanten i Gröndal, Stockholm, var det framför allt lägenheten och läget vid sjön Trekanten som lockade. Mångfalden, husfesterna och de gemensamma måltiderna, alla barn och ungdomar i huset, är bonusvärden som de fick på köpet.
Läs hela reportaget (pdf)
8 april 2010 Sydsvenskan
I Lund finns det flera kollektivhus, i Malmö knappt några alls. Nu vill MKB bygga för människor som gillar att bo kollektivt. Första kollektivkvarteret planeras i Sofielund.
Läs hela artikeln i Sydsvenskan
4 april 2010 Stockholms Fria Tidning
"Hallå där, Kerstin Kärnekull... som är med och arrangerar den första internationella konferensen om kollektiva boendeformer den 5 – 9 maj i Stockholm. Vad är tanken med det här?" skriver Stockholms Fria.
Läs hela artikeln i Stockholms Fria Tidning
24 mars 2010 Hem&Hyra
Föreningen ”Under samma tak” har greppat tag i en gammal dröm och planerar ett eget gemenskapsboende. Inom fem år hoppas de kunna flytta in i ett kooperativt hyreshus i centrala Göteborg.
Läs hela artikeln i Hem&Hyra (pdf)
18 februari 2010 Arbetarbladet
Flummigt, krävande och inget privatliv. Fördomarna är många men hur är det egentligen att bo i kollektivhus? Småbarnsfamiljen Nynäs som bor i kollektivhuset Blomstret i Gävle berättar för tidningen Arbetarbladets läsare.
Läs hela artikeln i Arbetarbladet
4 februari 2010 Göteborgs Fria Tidning
Artikel om föreningen Boihop i Göteborg som varit med och uppfört bogemenskaperna Kornet i Mölndal och Majbacken i Majorna, och nu kämpar för att kunna uppföra hus även på Backaplan och i Östra Kålltorp.
Läs hela artikeln i Göteborgs Fria Tidning
8 januari 2010 Uppsala Fria Tidning
Om kollektivhuset Blenda. "Utifrån ser tegelhuset på Repslagaregatan 5 ut som ett vanligt lägenhetshus. Men det är det inte. Här ryms nämligen Uppsalas största lägenhetskollektiv men det liknar inte på något sätt ett ordinärt 1970-tals kollektiv."
Läs hela artikeln i Uppsala Fria Tidning
11 december 2009 Arbetaren
Kommunens förslag om lägenhetsförmedling stoppat efter protester. Obs! Vissa uppgifter i artikeln är felaktiga.
Läs hela artikeln i Arbetaren
29 november 2009 Sydsvenskan
Artikel i Sydsvenskans Hemmabilaga om kollektivhuset Slottet. Obs! Texten på första sidan är roterad 90 grader varför man lämpligen bör skriva ut den.
Läs hela artikeln i Sydsvenskan (pdf)
Oktober 2009 Hemtrevligt
Tidningen Hemtrevligt har en artikel från kollektivhuset Blomstret i Gävle. Tre personer intervjuas, däribland vår styrelsemedlem Birgitta Aulin.
Läs hela artikeln i Hemtrevligt (pdf)
14 oktober 2009 Miljöaktuellt
Nobelpristagaren Elinor Ostrom är intresserad av det civila samhället. I lagom små grupper kan till exempel 75 bönder som bor runt en sjö utan hjälp från staten eller marknaden komma överens om en kollektiv institution för hållbart nyttjande. Reglerna kan till och med vara oskrivna. Ja, dessa tankegångar kanske också gäller boendekollektiv tycker vår vice ordförande Elisabeth Olszon och vi kan inte annat än instämma.
Läs hela artikeln i Miljöaktuellt
2 oktober 2009 Arbetaren
Intresset för att bo i kollektivhus är stort. Ändå finns det bara ett fyrtiotal hus i hela Sverige. Tidningen Arbetaren åkte till kollektivhuset Tre Portar i Skarpnäck i Stockholm för att ta reda på varför människor väljer den här boendeformen, och varför det inte byggs fler kollektivhus.
Läs hela artikeln i Arbetaren
11 september 2009 Socialpolitiken
Ledare i tidningen Socialpolitiken. Texten handlar om myten att de flesta äldre vill
klara sig själva hemma så länge som möjligt, vilket tidningen hävdar inte är sant. Istället
skriver ledarskribenten: Jag vill INTE sitta ensam hemma i en öde lägenhet och vänta
på hemtjänsten
. På samma sida instämmer vår tidigare styrelsemedlem och vår layoutare för
nyhetsbladet Bo Tillsammans, Ingrid Sillén, kollektivhuset Södra Station, i påståendet men
vill också puffa för kollektivhus för alla åldrar.
Läs ledaren i Socialpolitiken
Maj 2009 Bo Bättre
Tidningen Bo Bättre skriver om Kollektivhuset Tullstugan i Stockholm.
Läs hela artikeln i Bo Bättre (pdf)
26 maj 2009 Neo
I nummer 3 2009 av den nyliberala tidskriften Neo finns en välskriven och bra artikel om kollektivhus, med Tullstugan som främsta exempel.
Läs hela artikeln i Neo (pdf)
12 mars 2009 Östgöta Correspondenten
19 februari 2009 Svenska Dagbladet
18 februari 2009 Svenska Dagbladet
13 februari 2009 Svenska Dagbladet
13 februari 2009 Svenska Dagbladet
9 januari 2009Nyheter SR P4 Göteborg
11 november 2008 Sydsvenskan
19 december 2008 Dagens Nyheter
Äldreboendedelegationens betänkande presenteras av Barbro Westerholm på DN Debatt.
Majbacken och BOIHOP Göteborg har skrivit ett svar på betänkandet (pdf).
11 november 2008 Skånska Dagbladet
15 oktober 2008 Skånska Dagbladet
12 oktober 2008 Sydsvenska Dagbladet
4 oktober 2008 Svenska Dagbladet
4 oktober 2008 Skånska Dagbladet
27 augusti 2008 Smålandsposten
29 juni 2008 Dagens Nyheter
I DN:s serie om det svenska folkhemmet inleder Maria Sveland och skriver om det svenska kärnfamiljsfrosseriet. Hon skriver bland annat: "Kärnfamiljsromantiken speglar inte verkligheten /.../ I verkligheten finns regnbågsfamiljer, bonusbarn, bonusföräldrar, ensamstående, plastsyskon, singelhushåll, älskare, älskarinnor i alla möjliga konstellationer" och "Hur kom det sig att min generation inte tog upp stafettpinnen från 70-talets familjekritik och fortsatte vidareutveckla och hitta alternativa sätt att hantera våra liv".
14 juni 2008 Arbetaren
14 juni 2008 Dagens Nyheter
5 oktober 2007 DN Bostad
5 oktober 2007 Svenska Dagbladet
22 april 2003 Sydsvenskan.se
18 februari 2003 SR Malmö
5 november 2002 Svenska Dagbladet
4 november 2002 Svenska Dagbladet
Plusgirokonto 43 88 62–5
© 2010 Kollektivhus NU
Site made by Karin Råghall