I samband med den internationella konferensen i somras föddes idén om att Stockholms kollektivhus skulle kunna gå samman om att handla vissa basvaror, som potatis och lök, av någon ekologisk odlare i Stockholms närhet. Detta ledde till ett par möten med flera kollektivhus där vi diskuterade vad vi kan göra gemensamt. På det senaste mötet beslutade vi att starta tre projekt med syftet att undersöka förutsättningarna närmare.
Nu vill vi komma i kontakt med alla kollektivhus i Stockholmsområdet för att höra om intresset för idén och intresset för att delta i något av dessa projekt. Läs mer i bifogade mötesanteckningar! Vid frågor, kontakta: Birgitta Fransson
4 oktober 2010
I höst pågår en studiecirkel om förvaltning och boende i kollektivhus för Tyresö Kollektivhusförenings medlemmar. I dagsläget finns inga kollektivhus i Tyresö, men föreningen arbetar för att ett kollektivhus bildas i kommunen.
Foto: Tyresö Kollektivhusförening
Initiativet till studiecirkeln togs av nystartade Tyresö Kollektivhusförening med stöd av ABF Södertörn och är främst avsedd för föreningens medlemmar. Cirkeln består av sex tillfällen där varje cirkeltillfälle tar upp olika teman kring kollektivhus. Eventuellt kommer fler cirklar att hållas med samma innehåll framöver eftersom föreningen har flera medlemmar än vad som får plats i den första cirkeln. Andra cirkeltillfället fick ett uppskattat besök av arkitekten och KTH-professorn Dick Urban Vestbro, tillika ordföranden för den rikstäckande föreningen Kollektivhus NU.
– Vi vill ha utrymme för både breda diskussioner och smal kompetens i cirkeln. Därför satsar vi på ett brett studiematerial och besök av kunniga och engagerade personer, berättar Martin Höglund, cirkelledare och vice ordförande i Tyresö Kollektivhusförening.
Tyresö Kollektivhusförening är en ideell förening som verkar för att kollektivhus bildas i Tyresö kommun. Idag finns inga kollektivhus i kommunen, men däremot i omkringliggande kommuner. Kontakt med föreningen får man genom att kontakta ordförande Gösta Evén.
27 september 2010
Onsdag den 29 september klockan 17.00 är det dags för Mellanrum 17, som ingår i en seminarieserie om stadsutveckling. Seminariet hålls i Stadsmuseets foajé, Norra Hamngatan 12 i Göteborg. Fri entré!
Kollektivt boende är inte blott ett minne från de experimentella 60- och 70-talen. Idag finns till och med företag som ser en affärsidé att bo ihop. Mellanrum 17 ägnas åt denna boendeform. Claes Caldenby, professor i arkitektur på Chalmers, berättar utifrån sitt perspektiv. Företrädare för Familjebostäder och Boihop (paraplyorganisation för kollektivboende), deltar också, liksom boende i bland andra kollektiven Trädet, Majviken och Stacken. Moderator är Knut Strömberg, professor emeritus, Chalmers.
Arrangörer: Göteborgs Stadsmuseum, ULG (Urban Laboratory Göteborg) / Chalmers och Göteborgs Stad, S2020 (Socialt hållbar utveckling, Göteborgs Stad) samt GR (Göteborgsregionens kommunalförbund).
18 september 2010
Kollektivhusen i Sverige har haft Öppet Hus. Läs hur det gick!
15 september 2010
Styrelsen för Kollektivhus NU har som princip att försöka lära känna så många kollektivhus i landet som möjligt. I augusti besökte styrelsen BoAktiv Landgången i Malmö samt de tre kollektivhusen Slottet, Russinet och Fiolen i Lund. Läs om besöken (pdf).
2 september 2010
Den 24 augusti bildades Tyresö kollektivhusförening. Föreningen ska verka för att kollektivhus främjas i Tyresö. En studiecirkel för intresserade startar i Tyresö ABF:s regi den 7 september. Läs mer
5-9 maj 2010, Stockholm
Internationell konferens om kollektiva boendeformer i Stockholm, arrangemang i samarbete mellan Kollektivhus NU och KTH.
Konferensens hemsida: Cohousing 2010
4 maj 2010
Hållkollbo – för hållbart kvalitetsbyggande och smart prisvärt kollektivhusboende för kvinnor. Avsikten är att med hjälp av experter och senaste forskningsrön komma fram till ett koncept för byggande av hus med byggmaterial, byggmetoder och byggtransporter samt naturligtvis val av uppvärmning och annat som gagnar ett hållbart, socialt och ekonomiskt boende. Dessutom är placeringen av huset avgörande med tanke på närhet till allmänna kommunikationsmedel.
I dagsläget då IT präglar mångas liv och är ett betydelsefullt hjälpmedel för funktionshindrade finns tanken på att huset ska vara IT-baserat, ett så kallat smart hus. Helt klart är att huset ska vara ett kollektivhus med tillgång till någon form av restaurang med ekologisk och företrädesvis lokalproducerad mat.
Boendet ska inte bygga på arbetsplikt. Någon form av medverkan i husets utveckling förutsätts dock, för att hålla nere kostnaderna. Det kan röra sig om medhjälp i matsal, odling, föreningsuppdrag m.m.
När det gäller antalet boende, storlek på lägenheterna, huvudmannaskap, upplåtelseform och mycket annat pågår diskussioner. Ett sätt att förverkliga idén är att söka bidrag för att med hjälp av experter arbeta fram en förstudie som kan ligga till grund för ett större flerårsprojekt till ett Hållkollbokoncept. Ett annat tillvägagångssätt är att på ett tidigt stadium få med sig en kommun, ett bygg- eller bostadsbolag som ställer sig bakom Hållkollbokonceptet. Därmed skulle det kunna vara möjligt att bygga ett hus någonstans i Stockholmstrakten inom överskådlig framtid. Naturligtvis tar vi tacksamt del av erfarenheter från kollektivhus och ekoboenden för att därmed undvika de fällor som kan finnas.
Alla som tycker Hållkollbo verkar intressant är välkomna att ta kontakt med Anita Sand, Mjari eller Mygg Hellbom.
14-18 april 2010, Stadsbiblioteket
För första gången görs en utställning i Göteborg för boendeformen kollektivhus/bogemenskap. Det är de tre göteborgsbaserade husen Majbacken, Trädet och Stacken som under några dagar bjuder "hem" på Stadsbiblioteket (utställningshallen).
Arrangörer är de tre husen tillsammans med Boihop, Coompanion, GIL och Kollektivhus NU. I utställningen får du hälsa på i vart och ett av husen och du får chansen att lyssna på miniföreläsningar kring en kollektiv/gemensam boendeform. Stacken i Bergsjön firar 30 år, Trädet i Kortedala firar 25 år. Majbacken i Majorna har funnits sedan 2004.
Nu finns två filmer som visades under utställningen. Se filmerna på Youtube:
Familjebostäder i Stockholm bygger nu ytterligare ett kollektivhus för "andra halvan av livet", detta i Axelsberg, Stockholm. Läs mer hos föreningen Dunderbacken.
31 mars 2010
Kollektivhuset Södra Station ombildas till bostadsrätter och en del i huset vill byta lägenhet. Ett tillfälle att komma in i ett väl fungerande kollektivhus. Man kan antingen stanna kvar som hyresgäst eller köpa lägenheten till samma erbjudande som nuvarande hyresgäster. Men då måste bytet vara påbörjat i maj månad. Här finns två lägenhetsannonser.
20 mars 2010
Årsmötet hölls i kollektivhuset Fristad i Spånga lördagen 20 mars. Utöver årsmötesförhandlingar var det rundvisning i huset, ett intressant föredrag av Christer Sanne och en festmiddag på kvällen.
Här kan du läsa:
Mars 2010
Är det slitsamt att få ihop livspusslet? Tycker du att det är trist att bo ensam? Den 16 mars hade Tyresö kommun informationsmöte om eventuella framtida kollektivhus och nu kommer ett uppföljningsmöte 30 mars för de som är intresserade. Läs mer hos Tyresö kommun: Kollektivhus – är det något för dig?
Plusgirokonto 43 88 62–5
© 2010 Kollektivhus NU
Site made by Karin Råghall