Kollektivhus NU

Jump to content

Tillbaka till aktiviteter

Öppet hus 2010

Följande rapporter kan också laddas ner som pdf: Öppet hus 2010.

 1. Falun: Tersen, lördag 2 oktober, kl 11-14

  Det kom ett 60-tal besökare. Samtliga hemmavarande Tersen-bor var i full verksamhet med bakning, café i matsalen, i öppna lägenheter, i textilrum, snickeri, vävstuga, trädgård – och som kringströvande "värdar". Alla hade namnbrickor. Besökarna vandrade runt i hela huset, tittade – och pratade med "värdarna". Upplägget fungerade bra, intresset var stort!

  Adress: Tersen, Tegelvägen 18

  Kontakt: John Fletcher, john.fletcher@tersen.se

 2. Gävle: Blomstret, lördag 2 oktober, kl 11-15

  Öppet Hus gick bra; det var fler besökare än förra året, både bekanta och okända som hade sett annons "Detta händer i Gävle" i lokalpressen eller någon av våra fina affischer. Vi visade nonstopfilm från de 25 år som gått, bjöd på kaffe och bullar, guidade i huset och dessutom fanns det 3 loppisar på plats och 2 killar som underhöll med gitarrspel av modernt snitt. Under tiden lagade vi mat och dukade till festen, så det var fullt ös! Det var 111 anmälda till festen och drygt 100 som kom. En lyckad fest med blandade boende från 25 år. Se vidare hemsidan Blomstret.

  Adress: Blomstret, Batterigatan 14-18

  Kontakt: Annika Almqvist, annika.almqvist@regiongavleborg.se

 3. Göteborg: Majbacken, söndag 3 oktober, kl 13-15

  Vi hade ett mycket trevligt Öppet hus. Vi fick in en gratisannons i GP samt syntes på Boplats Göteborgs webbplats. Vi hade också skrivit till alla lokala massmedier i Göteborg men någon journalist såg vi inte till. Någon besökare hade fått information via www.kollektivhus.nu. Ca 50 personer kom. Vi hade utställningsskärmar och ett bekvinnat informationsbord med Kollektivhus NU-utställningen, våra böcker samt diverse broschyrer. Jag lyckades nog värva några till Boihop. Vi visade två lägenheter. Vi hade fika med nybakade kanelbullar och kärleksmuffins. Frivillig avgift gav oss 292 kr. Vi hade bokbord med gratis böcker och CD. Vi hade soffor och stolar fulla av våra egna hyresgäster samt besökare som satt och samtalade gemytligt. Lyckat med andra ord.

  Adress: Majbacken, Hellstedtsgatan 7

  Kontakt: Elisabeth Olszon, elisabeth.olszon@telia.com

 4. Göteborg: Trädet, lördag 2 oktoktober, kl 11-15

  Klockan 12.00 berättade Birgitta Rang från föreningen Bo Ihop om arbetet för att skapa fler kollektivhus. Kl 12 berättar Birgitta Rang från föreningen Boihop om arbetet för att skapa fler kollektivhus. Ungefär 40 utomstående besökare kom under vårt Öppet hus, vilket vi tyckte var jättekul! Besökarna fick guidad tur i huset, fikade i caféet, bytte kläder, handlade på loppis, samtalade med föreningen Boihop om nya kollektivhusprojekt, åt korv, pratade, skrattade, tjoade, hoppade, klurade på tipspromenadfrågor och mycket, mycket mer!

  Adress: Trädet, Allhelgonagatan 12

  Kontakt: Mathilda Nwachukwu, mathilda.nwachukwu@gmail.com

 5. Huddinge: Fullersta Backe, lördag 25 september

  Fika, lägenhetsvisning, ute- och innefix, 25 meter konstutställning.

  Adress: Fullersta Backe, Kyrkängsbacken 8

  Kontakt: Ode Andersson, lalalaa17@yahoo.se

 6. Linköping: Stolplyckan, söndag 19 september, kl 14-17

  Vi hade öppet hus på valdagen, vilket drog mycket folk eftersom en av våra lokaler är vallokal. Vi bjöd på kaffe och kakor, fiskdamm och loppis. De flesta vi informerade var mycket intresserade efter att den tidigare skepsisen lagt sig, men kände inte att det var nödvändigt med rundvisning i lokaler. Därför tror vi att de är verkningsfullt att ha information på torget (dvs inte i huset) och servera glögg och dela ut information, åtminstone som ett komplement till öppet hus.

  Adress: Stolplyckan, Föreningsgatan 37-59

  Kontakt: Wilhelm Caspary, wilhelm.caspary@gmail.com

 7. Lund: Russinet, söndag 17 oktober

  Vi hade drygt 20 besökande. Ett flertal var i sällskap med varandra varför antalet egentliga intressenter kan förmodas vara lägre. Vi fick direkt in 5 st intresseanmälningar och kan förvänta oss ett par till per post. Vi har övergått till att betona "40+" i stället för tidigare använt uttryck "andra halvan av livet" då vi kommit till insikten att detta senare uttryck kan leda till äldre sökanden än de vi önskar som nya boende eftersom vi aktivt strävar efter att sänka medelåldern. Vi framhåller också vid samtal med besökare att vi söker personer med intresse för att bo i gemenskap och där närhet till olika faciliteter skall ses som en bonus och inte en anledning till att flytta hit. Detta kan ses som en självklarhet men är det tydligen inte alla gånger.

  Adress: Russinet, Karl XII-gatan 11

  Kontakt: Thorild Ljunggren, russinetilund27@hotmail.com

 8. Lund: Slottet, söndag 3 oktober, kl 14-16

  Helsida i Skånska Dagbladet samma morgon. 14 besökare + en familj en vecka tidigare på Kollektivhus NU:s info. Lennart Nordh pratade med besökarna, ordförande Karin Palm Lindén visade runt.

  Adress: Slottet, Prennegatan 8 A-B

  Kontakt: Lennart Nordh, l.n@lennartnordarkitekt.se

 9. Malmö: BoAktiv Landgången, lördag 16 oktober, kl 11-13

  Vi blev mycket nöjda med utfallet. Vi fick 15 intresserade besökare och flera nya intressenter. Dessutom kom ett reportageteam från SvD, som gjorde ett trevligt reportage dagen därpå (utlagt på vår hemsida BoAktiv). Vi hade gjort en ganska stor marknadsföringskampanj med ”tappelappar”, broschyrer i brevlådor i strategiskt valda villadistrikt, annons på Facebook m.m. Dessutom en proffsig pressrelease, där vi har otroligt värdefull hjälp av en av våra nya medlemmar, Sylvia Björk, som varit aktiv politiker och vet hur en slipsten skall dras. Vi började med kort information i matsalen, därefter visning och sen återsamling med musikunderhållning, fika med hembakta bullar och ett livligt gemensamt samtal om vår boendeform.

  Adress: Landgången, Sadelmakarebyn 6 C, Bunkeflo

  Kontakt: Nils Assarson, nilsassarson@gmail.com

 10. Mölndal: BiG Kornet, söndag 3 oktober, kl 13-15

  Rundvandring i huset och information om vårt boende. Det kom bara två besökare.

  Adress: Kornet, Utsädesgatan 7

  Kontakt: Ann Hansson, big.kooperativ@comhem.se

 11. Stockholm: Dunderbacken, lördag 2 oktober, kl 14-16

  Vi hade ett trevligt öppet hus. Det var första gången vi ordnade något gemensamt och det gjorde vi mitt i inflyttningen. Vi visade ca 40-50 personer runt i våra gemensamma lokaler och i våra tomma lägenheter. Vår förhoppning var att finna några nya medlemmar. Vi fick ett antal intressenter som vi ska lära känna närmare. En del av besökarna blev sittande och pratade med oss över kaffe och kaka. Stämningen var öppet nyfiken och vi fick många bejakande kommentarer om hur vackert allt var - och nytt! De flesta besökarna var "gamla" medlemmar från föreningarna som deltagit i skapandet av huset, andra bogemenskaper, några få hade läst någonstans att det var öppet hus, ett antal grannar kom, samt vänner och bekanta. Vi som aktivt arbetat med dagen som "runt-visare" och "statister" (husmedlemmar som satt och pratade med gästerna) och fikaanordnare var alla nöjda.

  Adress: Dunderbacken, Hägerstensvägen 237 C, Axelsberg

  Kontakt: Ann-Lis Pedersen, annlis14@gmail.com

 12. Stockholm: Ekbo/Gebers, söndag 3 oktober, kl 13-16

  Presentation av ekologiskt byggande, kompostering, solpaneler, eko-odling, höns- & hästskötsel, ponnyridning, barnaktiviteter, glittrande vågor, fotoutställning, grill- & kaffeservering. Dagen blev mycket lyckad med ett 50-tal deltagare, varav ca 30 utifrån. Det bjöds t.o.m. på ostgratäng med närodlad potatis.

  Adress: Ekbo/Gebers, Gebersv. 24-26, Sköndal

  Kontakt: Sven Hj Larsson, s.o.s.oasen@bredband.net

 13. Stockholm: Färdknäppen, söndag 3 oktober, kl 13-16

  Rundvandring i huset, kaffe, musikunderhållning. Det kom 40 personer, varav 26 kvinnor. De flesta hade läst om Öppet hus i Mittisöder. Husets infoblad delades ut, liksom Kollektivhus NU:s broschyr. Rundvandring i huset med 4-6 guider. Frågehörna. De besökande fick göra en noggrann utvärdering. Besökarna var nöjda!

  Adress: Färdknäppen, Fatbursgatan 29 A, Södermalm

  Kontakt: Lena Brorsson brorssonlena@hotmail.com, Lena Hellström hellstrom.arve@telia.com

 14. Stockholm: Kollektivhusföreningen Kombo, söndag 3 oktober, kl 12.30

  Kombo ordnade en rundvandring till två kollektivhus söder om stan. Vi var 9 personer som deltog, både gamla och nya medlemmar i Kombo och en person som läst annonsen i DN:s kalendarium. Vi fick först en trevlig visning av Sockenstugan i Kärrtorp och åkte sedan vidare till Gebers i Orhem. Där fick vi en rundvisning och fick veta hur deras kompostsystem fungerar. Vi fick också lyssna till en kvinna som spelade fantastiskt fint på sitar. På Gebers spred vi informationsfoldrar om Kombo till andra intresserade besökare.

  Adress: Kombo

  Kontakt: Anna Östberg, kollektiv.kombo@gmail.com

 15. Stockholm: Sjöfarten, lördag 2 oktober, kl 13-16

  Huset förbereddes väl för att ta emot besökare. Vi hade guider, personer som annonserade vår inbjudan på olika platser i Stockholm, personer som visade sin lägenhet, värdinna, personer som bakade, arbetade i köket och som fanns tillhands för information i vårt bibliotek. Vi bjöd på kaffe och hembakade bullar. Vi hade dukat och pyntat vår matsal samt ställt fram godisskålar. Vi hade väntat på många besökare men totalt kom nio personer. Resultatet blev att vi fick 3 intresseanmälningar och 1 medlemsansökan.

  Adress: Sjöfarten, Heliosgatan 23, Hammarby Sjöstad

  Kontakt: Mariana Möller, mariana.moller@bahnhof.se

 16. Stockholm: Södra Station, lördag 2 oktober, kl 13-16

  Fika, rundvandring.

  Adress: Södra Station, Magnus Ladulåsgatan 15-21, Södermalm

  Kontakt: Helen Rydberg, helen.rydberg@comhem.se

 17. Stockholm: Trekanten, söndag 3 oktober, kl 13-15

  Förutom öppet hus hade vi gjort ett upprop i huset för att få hantverkskunniga förmågor att visa upp sina alster. Så de 25 personer som besökte vårt hus fick, förutom information, sedvanlig rundvandring i huset och nybakta bullar, också möjlighet att både beskåda och inhandla hantverk av textil och trä, godis, böcker, skivor och teknikprylar. Med undantag för några av besökarna uttryckte flertalet ett "milt" intresse för kollektivhusboende.

  Adress: Trekanten, Lövholmsvägen 23, Liljeholmen

  Kontakt: Gunnel Torstensson, gunnel.torstensson.bostad@telia.com

 18. Stockholm: Tullstugan, lördag 2 oktober, kl 12-16

  Fika med hembakat bröd, visning av gemensamma lokaler och lägenheter, samtal med boende i huset. Vi hade inte möjlighet att sätta upp portaffischer eller kontakta media. Endast ca 8 personer kom. Två anmälde sig på intresselistan.

  Adress: Tullstugan, Dörjgränd 4-6, Södermalm

  Kontakt: Ki Nilson Karnerud, 070-6697677, ki.nika@hotmail.com

 19. Örebro: Påängen, lördag 2 oktober, kl 12-14

  Vi hade skrivit om Öppet hus i husets eget informationsblad och satt in en annons under ”Händer idag” i Närkes Allehanda. Det var en dag med mycket aktivitet i huset. Lokalerna till det dagis som kommunen ska hyra under fem månader i väntan på att deras nya dagis ska bli klart, hade fixats i ordning. Sörbyängen växer! Därför var delar av Gillestugan fyllda med möbler som skulle magasineras för en tid. Klockan 14 skulle ett barnkalas äga rum och kvällen innan hade någon haft fest. Men roligt var det att det känns som om vi bor i ett levande hus. Allt som allt kom två vuxna och två barn. De hade redan erfarenhet av kollektivhus så intresse för dessa fanns redan och ingen av dem funderade på att flytta in hos oss. Men vi hade trevligt, pratade och åt nybakad vinbärskaka. Rundvandring till gästrum och besök i en lägenhet.

  Adress: Påängen, Mejramsvägen 101-105

  Kontakt: Karin Jönsson, karin.jonsson@orebro.se

Till toppen av sidan